Що таке смирення в Православній вірі? Як навчитися бути покірним?

Що розуміється під смиренням християнина? Які якості відрізняють смиренної людини? Про це докладніше у нашій статті.

Завдяки вихованню і манерам, людина з роками навчається виглядати гідно і впевнено, не випинаючи власне «я». Але часто це лише зовнішній прояв – в душі більшість людей глибоко егоїстичні і переслідують у всьому власні цілі, навіть здійснюючи добрі справи.

Що таке смирення?

У сучасному світі егоїстична модель світовідчуття закладається з раннього дитинства. Маленькі діти схильні завжди ставити себе на перше місце і вважати центром всесвіту. Батьки тільки заохочують таке сприйняття навколишнього, кажучи дитині: «Ти краще всіх». Свого малюка зараз прийнято хвалити і підносити його здібності. Як часто можна почути подібні твердження в розмовах мам. З боку батьків – це прояв гордині, а дитині з ранніх років навіюється, що він повинен прагнути бути завжди першим – піднестися тим самим над іншими, бути розумніші, сильніші, здібніші.

  • Егоїзм відокремлює людину від Бога. Коли чоловік був смиренний і підкорявся Богу, він відчував свою єдність з Господом. Але як тільки чоловік вирішив проявити своє «я», він віддалився від Бога, покинув рай, втратив самого себе. Смирення починається з покори.
  • Про своє «я» ми повинні згадувати тільки в одному випадку – коли засуджуємо себе самого. Тоді ми ставимо себе в центр проблеми, приймаємо свою провину, говоримо: «Я винен, я помилився, я згрішив». На жаль, саме в цьому випадку людина забуває згадати про себе, перекладаючи всю відповідальність на іншу людину або звинувачуючи обставини.

Сучасна людина, посилаючись на психологію, тренінги та інші способи поліпшити своє життя, помістив в центр світогляду себе самого. Він підкоряється тільки власним бажанням, ним керує марнославство і гординя. Але Господь вчить нас іншого – навіть якщо людина виконує всі заповіді і шанує Слово Боже, все одно він повинен вважати себе негідним рабом Божим. Шлях духовного розвитку дуже довгий, а багато хто вважають свої вчинки великими в самому початку шляху.

Коли людиною керує гординя

Смирення в Православ'ї

Смирення – це не прояв слабкості, коли людина покірно приймає удари долі і ні до чого не прагне. Смиренна людина перебуває в Істині – він знає своє місце в цьому світі, прагне жити праведно. Він усвідомлює свою нікчемність і звертається з подякою Господеві за всі добродійства, які отримує, незважаючи на всі свої слабкості і гріхи.

  • Смирення означає зрозуміти правду, а не жити в обмані, який створений навколо нас.
    Головна мета диявола – заохочувати людський егоїзм, який віддаляє людей один від одного і від Бога, викликає інші негідні почуття – заздрість, злість, незадоволення життям.
  • Господь хоче, щоб люди були смиренними і виявляли смирення у своєму житті. Це означає приймати труднощі і втрати з радістю і спокоєм. Скорботи і позбавлення очищають наші душі від минулих і майбутніх гріхів, виліковують від хвороб.

Миритися – означає придушувати свою волю, проявляти послух. Весь егоїзм людини проявляється саме у виразі його волі, бажань, неможливість впоратися зі спокусою.

  • Першим обітницею ченців при постриженні є послух – відсікання власної волі для досягнення духовної досконалості. Таке ж слухняність є основою шлюбу. Якщо в шлюбі чоловік не здатний подавити свою волю, пожертвувати собою заради іншого – він не зможе досягти внутрішнього миру і спокою.
  • Якщо людина зрозуміє, яку величезну свободу дає відмову від власних бажань і добровільне вдосконалення заради ближнього, тоді він знайде справжній спокій і щастя.
Слухняність і покірність — перші кроки на шляху до смирення

Як навчитися смирення?

Що заважає смирення?

Смирення – це стан душі, який дозволяє людині правильно оцінити своє місце в світі по відношенню до Бога і іншим людям.

  • Навчитися смирення заважає гординя – непомірну гордість себе над іншими, іноді спроба піднести себе до суперництва з Господом.
  • Гординя – це пристрасть, яка опановує людиною, керуючи всіма його діями і помислами. Смирення і гординя – два полюси світовідчуття людини, стану його душі.

Наприклад, людина, що володіє певним талантом, повинен розуміти, що його геніальність – дар Божий. Якщо людина смиренний, він дякує Господу за цей дар і застосовує його на благо. Якщо ж людина схильний гордині, він сприймає свій талант, як виключно власне досягнення, звеличує себе над оточуючими і ставить себе вище Господа. Так починається гріховний шлях, оскільки гординя вимагає постійного підтвердження власної значимості.

  • Як тільки ми намагаємося стати на шлях смирення, перша спокуса, які відчуває будь-яка людина, марнославство. Це почуття, коли людина, роблячи добру справу, починає пишатися цим. Так знову проявляється наше его – «я роблю добрі справи, значить я краще за інших, я не такий, як усі».
  • Навіть якщо ніхто не знає про ваші добрі справи, наприклад, ви тримаєте в таємниці, що допомагаєте бідним, годуйте бездомних тварин, надаєте підтримку близьким, — ваша внутрішня гордість своїми вчинками і є вияв марнославства.
Марнославство — гріх, який заважає смиренню

Як змиритися?

Смирення передбачає спосіб життя людини – він не порівнює себе з оточуючими, не засуджує їх, не звеличує себе.

  • Смиренна людина не говорить: «Я краще знаю, не вказуйте мені, що робити». Для духовного зростання завжди корисно вислухати пораду і досвід іншої людини.
  • Віруючій людині, що прагне вчитися смиренню, не можна сперечатися, піддаватися гніву і злості.

Смирення – це досвід того, хто їм володіє, тільки він може її висловити. Воно невимовне багатство, воно – ім'я Бога.

  • Результат смирення – почуття небажання похвали і слави. Душа відчуває стомлення від захоплення оточуючих, метушні навколо, не переносить власне піднесення.
  • Коли смирення входить у душу, людина починає відчувати байдужість до добра, яке робить. Людина усвідомлює, що все ще робить мізерно мало в порівнянні з тягарем явних і неусвідомлених гріхів власного життя, що моральний ідеал все одно нескінченно далекий.
  • Духовне вдосконалення приводить до розуміння, що блага і радощі, які даровані нам Господом, ми не заслуговуємо. Якщо людина отримує дарування від Бога і стає джерелом духовної радості, ради і допомоги для оточуючих, все ж він усвідомлює, що за всі ці блага не відповідає Богові належним чином і гідний їх. Так розум убезпечує себе від спокуси марнославством, самолюбством і зарозумілістю.
  • Смиренна людина не боїться втратити матеріальні або духовні цінності, оскільки він знає, що нічим не володіє.

Хто вірує, що не має нічого, той Христа має в собі.

  • Людина, яка прагне досягти смирення, повинен мати душевні сили з радістю і покірністю приймати позбавлення, безчестя і злобу людську. У сучасному світі це звучить неприйнятно. Як можна приймати несправедливість?
  • Смирення – винищення в душі всякого гніву. Людина, що приймає труднощі та негаразди цього світу з радістю, не проявляє злість і гнів. До будь-якого прояву несправедливості він ставиться зі спокоєм, тому що бачить свій шлях.
Смирення — прийняття всіх тягот життя

Якщо обмежити життя цим світом і не відчувати віри в Боже Царство, тоді прикрості цього здаються несправедливими, а іноді непосильними. Але якщо розуміти, що наша мета в житті – вчитися праведності, позбавленню від пристрастей, очікування зустрічі з Христом, що живе в нашому серці, тоді всі труднощі сприймаються як необхідні перешкоди на шляху очищення душі.

Відео: Як здобути смиренність? Осипов Олексій Ілліч.