Яка птах виводить пташенят взимку? Чому клесты будують гнізда і виводять своїх пташенят взимку, в лютому?

Хто такий шишкар? Чому шишкар призводить своє потомство взимку?

Про маленькій пташці шишкар ходять цілі легенди. Не дивлячись на її невеликі розміри і схожість із звичайним горобцем, вона може похвалитися цілим рядом особливостей, а часом і дивного.

Зимующая птах шишкар, яка виводить пташенят взимку: опис, фото

Фото птиці шишкар
  • Шишкар належить до ряду Горобцеподібних, роду Клестов і сімейства вьюрковых. За розмірами і формою тіла ця пташка дійсно схожа з горобцем. Проте є у неї кілька візуальних особливостей, яких немає в інших птахів. Такими дивиною є її забарвлення і форма дзьоба.
  • Завдяки незвичайному дзьоба і забарвленню клеста ще називають «північним папугою».
  • Самці клестов мають бурі, яскраво-малинові спинки і крила, а ось животики у них пофарбовані в сіро-білі кольори.
  • У самочок шубки набагато простіше — вони мають сіро-зелене пір'я, з жовто-зеленим відливом.
  • За розмірами клесты трохи крупніше воробйов, але менше скворцов.
  • Шишкар має досить велику голову, потужний дзьоб і сильні лапки з чіпкими кігтями.
  • Міцні лапки необхідні «північному папузі» для того, щоб триматися за гілку під час трапези — дуже часто він трапезує вниз головою.
  • Чіпкі пазурі також беруть участь в кріпленні птиці на гілці, але ще й необхідні для захоплення шишки.
  • Дзьоб клеста відрізняється від всіх інших дзьобів птахів — його кінці перекручені і утворюють якусь подобу хреста (такою особливістю і було обумовлено сама назва пташки).
Опис птиці шишкар
  • Налічується 5 видів клестов — в основному їх відмінності полягають в зовнішніх особливостях або в харчових уподобаннях. У Росії водяться лише шишкар-еловик або шишкар-сосновник, а також шишкар-білокрилий.
  • Як вже було сказано вище, харчуються ці маленькі пташки насінням шишок. Однак їх раціон не обмежується тільки цими продуктами — шишкар також може поласувати нирками хвойних, їх смолою, насінням ясена або клена, попелиць.
  • Клеста складно назвати осілого або перелітної пташкою, швидше за все це вічний кочівник, який мандрує в постійних пошуках джерела їжі.
  • Ще однією незвичайною особливість даного роду птахів є тривала збереженість їх трупів. Справа в тому, що завдяки своєму способу харчування клесты за все життя поглинають велику кількість смол, що їх тіла з часом самостійно муміфікуються і не розкладаються десятки років.
  • Що стосується співочих можливостей клеста, то він — той ще пересмішник. В його спів можна почути відгомони різних птахів. У дикій природі шишкар використовує свої голосові можливості для переклички з побратимами.

Чому клесты будують гнізда і виводять своїх пташенят взимку, в лютому?

Чому клесты гніздяться взимку?

Перехрещений дзьоб, нетлінність праху і зимовий приплід клестов породили навколо них цілий ряд легенд. Вважається, що ця різновид птахів є святий:

  • Згідно з біблійними легендами шишкар був тієї самої пташкою, яка намагалася звільнити Ісуса Христа від цвяхів, вбитих в його тіло. Саме тоді, коли шишкар боровся з цвяхами, його дзьоб викривився і прийняв форму хреста.
  • Завдяки відвазі і відданості «північного папуги» сина Господнього йому і було даровано безсмертя — саме тому його тіло залишається нетлінним навіть після смерті.
  • А потомство своє «свята птиця» приводить у дні святкування Різдва Христового.

Всі ці легенди, звичайно, мають право на існування, але і наукове пояснення їм також існує:

  • Дзьоб такої форми необхідний клесту для того, щоб виймати насіння з шишок.
  • Труп птахи захищають від розпаду хвойні смоли, що зібралися з роками в ньому.
  • Потомство своє клесты призводять взимку тому, що їх основне джерело їжі з'являється саме в цей час.
Біблійні легенди про клесте
  • Відразу варто відзначити, що не завжди і не всі «північні папуги» гніздяться взимку — деякі птахи приводять своє потомство навесні або влітку.
  • У зимовий період часу обзаводяться дітьми лише ті клесты, які проживають у хвойних лісах. Справа в тому, що насіння хвойних дерев дозрівають в лютому. Саме тому батькові сімейства буде легше прогодувати свою сім'ю в цей час.
  • Також взимку у клестов більше немає конкурентів — інші птахи відлітають у теплі країни, а хутрові тварини залягають у сплячку.
  • Варто ще відзначити, що клесты — прекрасні батьки.
  • Гнізда свої ці пташки споруджують таким чином, щоб зверху вони були прикриті ялиновими лапами, а знизу утеплені пір'ям або шерстю тварин.
  • Годувати пташенят береться батько — він приносить у дзьобі їжу і закидає її у відкриті, жадібні дзьобики.
  • Самка клеста весь час стереже і обігріває пташенят до тих пір, поки вони не оперяться і не навчаться літати.
  • До слова сказати, дзьобики малюків при народженні не схожі на дзьоби батьків — вони мають рівні кінці. Лише до моменту повного дозрівання, коли пташеня вже готовий самостійно добувати їжу, його дзьоб починає загинатися.

Спів клеста: Відео